4

Δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα της κυβέρνησης η εγκριτική απόφαση του Προέδρου του ΤΕΙ Καβάλας Νάσου Μητρόπουλου για ένα καινούριο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, του τμήματος λογιστικής και χρηματοοικονομικής. Τίτλος του καινούριου προγράμματος σπουδών: «Οικονομικά και δίκαιο των επιχειρήσεων».

Το μεταπτυχιακό με τίτλο «Τα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» θα είναι χωρίς χρήματα, εντελώς δωρεάν. Με τα αυτά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ο συνολικός αριθμός μεταπτυχιακών προγραμμάτων του ΤΕΙ ΑΜΘ, φτάνει στα 12. Και τα τρία καινούρια πρόκειται να ξεκινήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017.

Η απόφαση για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών οικονομικά και δίκαιο των επιχειρήσεων, πάρθηκε στη διάρκεια του καλοκαιριού, στη συνέλευση, ειδικής σύνδεσης του ιδρύματος. Εκεί εγκρίθηκε η ιδέα του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, όπου το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών έχει αντικείμενο την εκμάθηση και την επέκταση της επιστημονικής γνώσης, των τεχνικών και της προώθησης της έρευνας στον ευρύτερο χώρο του δικαίου των επιχειρήσεων και των οικονομικών, που διέπουν την ίδρυση, τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Στόχος επίσης είναι η παροχή στους φοιτητές εξειδικευμένων γνώσεων, στους τομείς αυτούς, της νομικής και οικονομικής επιστήμης που συσχετίζονται με τις ανάγκες λειτουργίας και οικονομικής παρακολούθησης εμπορικών εταιριών και εν γένει επιχειρήσεων, τις συναλλαγές αυτών με φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την ανάπτυξη και την επέκτασή τους σε ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη και σε βάθος προσέγγιση των παραμέτρων, που προσδιορίζουν το παρόν, το μέλλον της ίδρυσης και λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, της βιωσιμότητας αυτών, της ανάπτυξης και της επέκτασής τους.

Στο νέο πρόγραμμα μετά από επιλογή γίνονται δεκτοί, όχι όμως αποκλειστικά, πτυχιούχοι τμημάτων οικονομικών επιστημών, νομικής, λογιστικής, διοίκησης επιχειρήσεων, χρηματοοικονομικής, διεθνών σχέσεων, πολιτικών επιστημών και λοιπών συναφών με το πρόγραμμα επιστημονικών αντικειμένων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Το πρόγραμμα λειτουργεί πλήρως ή μερικώς. Η χρονική διάρκεια για την απονομή του μεταπτυχιακού διπλώματος, ορίζεται στα τρία εξάμηνα σπουδών, επί των οποίων το τελευταίο διατίθεται για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Ο αριθμός των εισακτέων στο πρόγραμμα ανά τμήμα ορίζεται στο κατώτατο όριο, σε τριάντα πέντε φοιτητές το χρόνο.

Το πρόγραμμα σύμφωνα με την ίδια απόφαση θα λειτουργεί μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, οπότε και θ΄ αξιολογηθεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του. Το ετήσιο κόστος υπολογίζεται στις 136.000 ευρώ, που θα καλυφθεί κυρίως από δίδακτρα κι από χορηγίες και διερευνητικά προγράμματα.

Προηγούμενο άρθροΣτο Παληό συνεχίζονται οι εξορμήσεις καθαριότητας του δήμου Καβάλας
Επόμενο άρθροΟι Γιατροί του Κόσμου στο Νοσοκομείο για το προσφυγικό