Αναστασιάδης

Ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Αναστασιάδης Φίλιππος συμμετείχε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο όπου έγινε μία καταρχήν συζήτηση για τις επικείμενες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2019. Στο πλαίσιο αυτό έκανε σχετικές δηλώσεις όπως και για το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας του Δήμου Παγγαίου.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε αρχικά για το θέμα των εκλογών του 2019 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πως «μια πρόταση συζητήθηκε αλλά χωρίς να είναι επίσημη εκτιμώ από την κυβέρνηση και νομίζω όμως ότι οι προτάσεις αυτές που έχουν γίνει δεν μπορούν να υλοποιηθούν κατά βάση. Γιατί συζητήθηκε μια διαφορετική εκπροσώπηση των πολιτών στη διακυβέρνηση του δήμου, που πέρα από το ότι μπορεί να υπάρχει ίσως καλύτερη συμμετοχή στη διοίκηση, από κει και πέρα δημιουργούνται προβλήματα λειτουργικά. Κανένας δεν μπήκε στην ουσία. Όσο παρακολουθούσα το συνέδριο κανένας δεν μπήκε στην ουσία, γιατί πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο που ακόμα δεν έχουμε την ανάλογη ωριμότητα ως κράτος αλλά και αυτοί που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την πολιτική γενικά για να το αποδεχτούνε. Νομίζω ότι δεν θα προχωρήσει, γιατί και επίσημα δεν έχει τεθεί από την κυβέρνηση. Δεν συζητείται ούτε για το χρόνο θητείας των δημάρχων αλλά ούτε χωροταξικές μεταβολές θα γίνουν στον Καλλικράτη».

ΑΛΛΑΓΕΣ

Κληθείς να σχολιάσει αν οι αλλαγές που προωθούνται στον Καλλικράτη έχουν κάποιο όφελος για ένα δήμο, όπως πχ το Δήμο Παγγαίου, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως «ορισμένες αλλαγές που προτείνει μέσα από το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι βοηθούν. Δεν γίνονται βέβαια οι μεγάλες τομές. Δεν γίνονται οι τομές που προτείνουμε εμείς ως μεγάλοι γεωγραφικά δήμοι, αλλά κατά τα άλλα θεωρούμαστε από τους μικρούς που οι ανάγκες μας είναι πάρα πολύ μεγάλες. Για αυτό συζητήθηκε και συζητείται πάρα πολλές φορές σε όσα συνέδρια και να βρεθούμε η κατανομή των πόρων στους δήμους, που πρέπει να γίνει μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο κατανομής των πόρων αυτών. Χρειάζονται και περισσότεροι πόροι και καλύτερη κατανομή τους, να μπουν διαφορετικά κριτήρια. Πάντα μιλούμε στα συνέδρια ότι ένα κριτήριο είναι το νησί, υπάρχουν βέβαια νησιά που έχουν πόρους πολλούς περισσότερους από έναν μεγάλο η και μητροπολιτικό δήμο που θεωρείται ότι είναι ένας δυνατός οικονομικά δήμος».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Αναφερθείς ο κ. Αναστασιάδης στο 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας που διοργανώνει από σήμερα και μέχρι τις 23 Οκτωβρίου ο Δήμος Παγγαίου, σημείωσε πως «δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να διοργανωθεί από ένα δήμο, αλλά επειδή το Παγγαίο μπορεί και έχει πάρα πολλά στοιχεία και χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να τα μεταλαμπαδεύσουμε καταρχήν σε όλους τους νεότερους, νομίζω ότι θα στεφθεί με επιτυχία. Γιατί και οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν και είναι εισηγητές είναι στο χώρο τους ιδιαίτερα αναγνωρισμένοι, αλλά και πολύ άνθρωποι από την τοπική κοινωνία που έχουν δουλέψει πραγματικά στο χώρο αυτό, πιστεύω ότι έχουν την ανάγκη και πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα στοιχεία αυτά που θα δοθούν κι έτσι πιστεύω ότι θα στεφθεί με επιτυχία το συνέδριο. Βέβαια δεν θα μείνουμε μόνο εκεί, είμαστε αποφασισμένοι και ήδη συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρξουν και να βιβλιοδετηθούν τα πρακτικά του συνεδρίου, ώστε να παραμείνει μια παρακαταθήκη γενικά για το Δήμο Παγγαίου. Πιστεύω ότι θα πάει πάρα πολύ καλά γιατί και η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Προηγούμενο άρθροΒ. Λεμονίδης: «Θα πρέπει να ντρέπεται» για τον διοικητή του ΟΑΕΕ
Επόμενο άρθροΑπόψε καντάδες στις γειτονιές της Καβάλας