Tsipras-Thasos-1021x580

Αποζημιώσεις στους αγρότες – κτηνοτρόφους μέσω του ΕΛΓΑ και σε κατοίκους που έχασαν τα σπίτια με 80% από το Υπουργείο Υποδομών και 20% σε δάνειο με μακροχρόνιο δανεισμό προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Θάσο.

Ο Πρωθυπουργός έφθασε στο νησί το πρωί, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υπουργό Δικτύων και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη. «Πέταξε» πάνω από τις πληγείσες περιοχές μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θεόδωρο Μαρκόπουλο και τον δήμαρχο του νησιού, Κώστα Χατζηεμμανουήλ από τους οποίους ενημερώθηκε για την εξέλιξη των μετώπων της καταστροφικής πυρκαγιάς, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πρίνο.
Σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών για λεπτομερή καταγραφή των καταστροφών καθώς και την υλοποίηση μελετών για τα αντιπλημμυρικά έργα που επείγουν στο νησί.
Ευχαρίστησε και συνεχάρη τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους της περιοχής και ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους πέντε πυροσβέστες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Αναφέρθηκε και στον τουρισμό τονίζοντας ότι η Θάσος παραμένει ένας δημοφιλής προορισμός ο οποίος, όπως και όλη η χώρα, πήγε καλά φέτος το καλοκαίρι και θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά και τους επόμενους μήνες.
Στο μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά, ενώ το βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στο πευκοδάσος του Λιμένα. Μια ελεγχόμενη αλλά μεγάλη εστία παραμένει σε δύσβατη περιοχή του Θεολόγου, ενώ εστίες υπάρχουν στα σημεία του νησιού που ξέσπασαν οι πυρκαγιές.
Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού στις δύσβατες περιοχές.
Στο νησί επιχειρούν περισσότεροι από 200 πυροσβέστες. Πέντε πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ένας από αυτούς πιο σοβαρά με κάταγμα.
Στο νοσοκομείο με ελαφρά αδιαθεσία μεταφέρθηκε σήμερα (Δευτέρα) το πρωί, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, που όλο το Σαββατοκύριακο ήταν παρών στα μέτωπα των πυρκαγιών στη Θάσο.
Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το βράδυ του Σαββάτου για έξι μήνες.
Οι πυρκαγιές, που έκαψαν σπίτια στο Καζαβήτι της Θάσου και σε Αλυκές- Θυμωνιά και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε αγροικίες, επιχειρήσεις, αγροτικές καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, αποδίδονται ξεκάθαρα σε «πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα» και συγκεκριμένα σε κεραυνούς
Χθες επισκέφθηκαν το νησί οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.
Τα σχολεία δεν άνοιξαν στο νησί σήμερα, ενδεχομένως αυτό να γίνει την Τετάρτη.

Προηγούμενο άρθροΤρία μέτωπα καίνε στη Θάσο – Αναγκαστική προσγείωση πυροσβεστικού αεροσκάφους λογω φωτιάς στον κινητήρα
Επόμενο άρθροΣε ύφεση οι πυρκαγιές στη Θάσο